Trzeciego dnia ferii, tj w środę, 24 stycznia, w holu Nasielskiego Ośrodka Kultury pięknie
pachniało, a to za sprawą pań z firmy Karmelowa Pokusa Manufaktura Słodyczy. Dwie duże
grupy dzieci poznawały cały proces powstawania lizaków. W pierwszej kolejności
dowiadywali się w jaki sposób nadać lizakom oczekiwanego smaku. Dla nasielskich
uczestników zajęć przygotowany został do tego celu arbuzowy aromat. Co jednak dalej z
lizakami? W garnku przygotowywana była “lizakowa zupa”, czyli cukrowa masa
doprowadzona do 160 stopni C. Następnie przelana na stół była wielokrotnie przekładana i
formułowana. Do niej dodawane były też barwniki. W planie było bowiem stworzeni
tęczowych lizaków, co za tym idzie potrzeba było kilku kolorów. Pomarańczowy powstał z
marchewki, czerwony z buraka, niebieski to barwnik spożywczy, nazywany przez
cukierników “smerfowym”. Pozostałe były też barwami pochodnymi, czyli powstały w
połączeniu kolorów podstawowych. Gdy dzieci poznały już wszystkie sekrety związane z właściwym przygotowaniem masy lizakowej, jedna z instruktorek przygotowała wielki słodki i kolorowy wałek, z którego odcinała odpowiednie porcje. Każda z nich, czyli pocięte laski stawały się potem karmelkami oraz lizakami w kształcie koła, kwiatka czy serduszka.
Ukręcili swoje lizaki
Archiwum
01.02.2024, Ewelina Gizińska
- Przejdź do - aktualność Następna
- Pobierz artykuł w formie pliku Pdf
- Drukuj treść tego artykułu
- Powrót do poprzedniej strony
- Wypowiedz się na stronie Kontakt